BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

RETETE CULINARE

ENJOY YOUR STAY

MARMELADA DE CAISE

 

Ingrediente:

10 kg caise, 5 kg zahar.

 

Mod de preparare:

Caisele bine coapte se curata de coaja si de simburi, neoparite (numai cu cutitul inoxidabil), pentru a obtine o marmelada fina, in culoare naturala. Caisele se pot lasa si necuratate de coaja, insa la fiert li se va inchide mult culoarea. Dupa ce s-au curatat, se cintaresc. Din 10 kg curatate de simburi, vor ramine 8 kg, iar curatate si de coaja, 7 kg. Daca se doreste sa se obtina si lichior si sa fiarba mai repede marmelada cu suc mai putin, caisele curatate se pun intr-un lighean de plastic sau emailat, si se presara cu 100 g zahar pentru fiecare kg curatat; se amesteca cu o lingurita usor. Se lasa rece pina a doua zi, ca zaharul prin topire sa extraga o parte din suc, pentru a nu necesita 2-3 ore in plus la fiert, pina cind scade. Se pun, apoi, caisele intr-o strecuratoare cu gauri mari, ca sa se scurga bine zeama. Se cintareste bine zeama si se scade din cantitatea de caise. Din 7 kg caise curatate, se vor obtine circa 2 l suc, pulpa ramasa va fi de 5 kg. Pulpa se trece prin masina de tocat sau prin alt preparat de obtinut piure de fructe, ca sa fiarba mai repede. Se pune intr-o cratita sau lighean smaltuit cu un volum de doua ori mai mare decit cantitatea fructelor, amestecind din cind in cind. Dupa circa o ora, cind incepe sa fiarba in clocote, se pune zaharul, amestecind bine pina cind se topeste si, dupa circa o ora, cind incepe sa dea din nou in clocot, se fierbe inca 30 minute. Lichidul se leaga cu zaharul ca siropul din dulceata; daca se pune o picatura pe marginea farfuriei, aceasta ramine rotunda ca o margea, nu curge. Se ia de pe foc lasind-o sa se raceasca pina a doua zi. Borcanele se leaga cu celofan apoi se duc in camara. Dupa 2-3 saptamini, marmelada pregatita dupa acest procedeu pastreaza culoarea naturala, gustul si aroma specifice caiselor.